flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаємо увагу на зміни розміру для кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень.

04 січня 2021, 11:33

             Звертаємо увагу на зміни розміру для кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень.

 

           Нагадаємо, що стаття 7 Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік» у 2021 році установлений  прожитковий  мінімум для працездатних осіб: з 1 січня - 2270 гривень, з 1 липня - 2379 гривень, з 1 грудня - 2481 гривня.

          З врахуванням збільшення прожиткового мінімуму доходів для працездатних осіб: з 1 січня до 2270 гривень у 2021 році змінюється розмір для кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень.

            Статтею 5 Розділу XX ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ Податкового Кодексу України визначено, що якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року.

            Відповідно до Статті 169.1.1.ПКУ податкова соціальна пільга складає 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи .

            Частиною 3 статті 51 КУпАП визначено, що викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

             Отже, відповідно до статті 51 КпАП крадіжка чужого майна вважається дрібною, якщо вартість такого майна на момент здійснення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто – 227.0 грн. (0,2 х (50% х 2270 ).

               В той же час, розмір штрафу, який накладається за скоєння правопорушення передбаченого статтею 51 КУпАП та статтею 185 КК України розраховується із суми неоподатковуваного мінімуму доходів громадян 17 грн.

               Аналогічно, у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму доходів для працездатних осіб, збільшується поріг кримінальної відповідальності за  правопорушення  передбачені статтею 212 КК України ( Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)).

             Нагадаємо, що за частиною першою статті 212 КК України настає відповідальність за  умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах:

  • За частиною 2 статті 212 КК України настає відповідальність за ті самі діяння,  якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах;
  • За частиною 3 статті 212 КК України настає відповідальність за ті самі діяння, якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у особливо великих розмірах.

Приміткою до статті 212 КК України визначено, що під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

  • під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в п’ять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян;
  • під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в сім тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

       Отже з 01.01.2021 року кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 212 КК України настає при  фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у розмірі 681 000 грн.; за частиною 2 статті 212 КК України - 1 135 000 грн.; за частиною 3 статті 212 КК України - 1 589 000 грн.