flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання у сфері юриспруденції

16 листопада 2018, 15:13

Актуальні питання у сфері юриспруденції

 

Суддя Личаківського районного суду м.Львова Сергій Васильович Гирич 15-16 листопада 2018 року бере участь у VII Судовому форумі, який організований Асоціацією правників України спільно з проектами Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини».

Метою заходу є обговорення з представниками судових інституцій, міжнародними та національними експертами актуальних питань, пов’язаних з функціонуванням судової системи в Україні.

Присутні, серед яких судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, представники Вищої ради правосуддя, Судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства юстиції України, судді та адвокати, представники юридичних компаній, міжнародні експерти, а також представники та експерти Ради Європи,  обговорили актуальні питання у сфері юриспруденції, зокрема:

Судова реформа в Україні в контексті стандартів та рекомендацій Ради Європи. Експертні висновки. Судова реформа в Україні: погляди у майбутнє. Проміжні результати та наступні кроки впровадження, забезпечення єдності судової практики, взаємодія з Європейським судом з прав людини щодо питань отримання консультативних висновків, особливості процесу створення та початку роботи нових окружних судів.

Взаємодія Великої Палати та Касаційних судів у складі Верховного Суду. Узагальнення судової практики Верховним Судом, критерії визначення виключної правової проблеми, розмежування юрисдикцій, досвід розгляду зразкових справ.

Інформаційні технології на службі правосуддя, майбутнє – за інноваціями: виклики та можливості для судової системи України. Онлайн вирішення спорів, практичний досвід запровадження, вплив на завантаженість судової системи.

Цікаво, що в Туреччині судочинство здійснюється у електронній формі з 2012 року, у Німеччині повний перехід на електронну форму буде здійснено по цивільних справах до 2025 року. У Литві 75% цивільних справ у апеляції розглядається у електронній формі судочинства. За допомогою платформи Alibaba Group мільйони спорів у світі вирішуються в електронному варіанті  без участі людини.