flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 1 січня 2019 року виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді

13 грудня 2018, 10:47

З 1 січня 2019 року виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді

 

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2019 року у судах першої інстанції представниками учасників справи можуть бути лише адвокати.

Відповідно до вимог ч.3 ст.131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення, а згідно з п.3 ч.1 ст.131-1 – представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом здійснює прокуратура.

Ці норми відповідно до п.11 Перехідних положень Конституції України у судах першої інстанції застосовується з 01 січня 2019 року.

Разом з тим, законом визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена. Представниками у таких випадках можуть бути:

1) законні представники,

2) особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність,

3) посадові особи органів, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами буде здійснюється з 1 січня 2020 року.

Вказані норми не позбавляють права сторону, третю особу, а також особу, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво).