flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перевіряйте месенджери!

31 січня 2023, 17:02

Невдовзі текст судового виклику засобами автоматизованої системи документообігу суду надсилатиметься учаснику судового процесу із застосуванням месенджера на його телекомунікаційний засіб, а лише у разі неможливості надсилання судового виклику із використанням месенджера, такий судовий виклик направлятиметься у формі SMS-повідомлення.

Для цього, як і раніше, учасникам процесу необхідно подати відповідну заяву, зміст якої дещо змінився.  Разом з тим, заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

Так, наказом Державної судової адміністрації України від 23.01.2023 №28 затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

За повідомленням Державної судової адміністрації наразі, державним підприємством «Інформаційні судові системи» завершуються розробка сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток на один із найпоширеніших месенджерів - Viber. Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023.

 Сервіс забезпечуватиме економію коштів судів в сумі понад 6 млн грн на рік, оскільки вартість однієї надісланої судової повістки за допомогою месенджеру (Viber) втричі дешевша за вартість однієї надісланої судової повістки у вигляді SMS-повідомлення.

 Взірець заяви