flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення зборів суддів Личаківського районного суду м. Львова щодо недопустимості звільнення суддів з мотивів політичної доцільності

03 листопада 2015, 18:01
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ЛЬВОВА
79007,м.Львів,вул.Б.Лепкого,16, тел.. 261-54-12
З листопада 2015 року
Президенту України Порошенку
Петру Олексійовичу
01220, м. Київ, вул. Банкова, 11 Ел. пошта:
glava_apu@apu.gov.ua,
oleksiy.filatov@apu.gov.ua,
b.lozhkin@apu.gov.ua,
pr_filatov@apu.gov.ua
Голові Верховної Ряди України
Гройсману Володимиру Борисовичу
01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського, 5
Ел. пошта:
V.Groysman@rada.gov.ua
Голові Комітету Верховної Ради
України з питань правової політики та
правосуддя
Князевичу Руслану Петровичу
01008, м. Київ-8, вул. М.Грушевського, 5
Ел. пошта:
k_prav_pol@rada.gov.ua
Kniazevych.Ruslan@rada.gov.ua
Звернення зборів суддів Личаківського районного суду м. Львова
В Україні триває судова реформа, необхідність якої визнається та підтримується суддівським корпусом. Легітимність цієї реформи забезпечує в тому числі робота Конституційної комісії при Президентові України, якою напрацьована проект змін до Конституції в частині правосуддя. Остаточна редакція цього проекту 30 жовтня 2015 року схвалена Конституційною комісією з врахуванням висновків Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії) №803/2015 від 23-24 жовтня 2015 року.
Завершуючи роботу Конституційної комісії, Голова Верховної Ради України В.Гройсман публічно висловив ідею щодо оновлення 10% суддівського корпусу за рахунок кандидатів на обрання суддів безстроково, матеріали стосовно яких більше ніж 1 рік перебувають на розгляді Верховної Ради України. Фактично пропонується прийняття рішення про звільнення 547 суддів, кандидатури яких внесено Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для обрання на посаду судді безстроково. Таку ініціативу обгрунтовано необхідністю відновлення довіри до судової влади шляхом проведення конкурсу на звільнені таким шляхом посади.
2 листопада 2015 року Голова Верховної Ради України доручив профільному парламентському комітету опрацювати його ініціативу про оновлення суддівського корпусу шляхом звільнення суддів, які очікують на обрання їх на посади судді безстроково і внести відповідні пропозиції щодо її реалізації на законодавчому рівні.
Доводжу до Вашого відома, що зі складу суддів Личаківського районного суду м. Львова близько половини (четверо з десяти суддів) не можуть здійснювати повноваження судді у зв'язку з закінченням строку, на який вони призначені, що негативно впливає на якість здійснення правосуддя у суді. Варто відзначити, що всі кандидати на обрання на посади суддів Личаківського районного суду м. Львова безстроково пройшли «люстраційну» перевірку, перевірку у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та двоє з них в Комітеті з питань правової політики та правосудця Верховної Ради України. При цьому судді підтвердили особисті якості, професійну придатність, доброчесність та отримали позитивні рекомендації для обрання їх на посади суддів безстроково, відповідно до чинного законодавства України.
На наше переконання, ідея про звільнення суддів, які отримали рекомендації у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та Комітеті з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України для обрання їх на посади суддів безстроково, суперечить Конституції України та базовим принципам, які закріплені в міжнародних документах, таких як: пп.d  п.2 принципу 1 Рекомендації (94) 12 «Незалежність, дієвість та роль суддів» ухваленої Комітетом Міністрів Ради Європи на 518 засіданні заступників Міністрів 13.10.1994 року; Європейській хартії законів «Про статус суддів» (Лісабон, від 10.07.1998 рік); Основних принципах незалежності судових органів, що ухвалена Резолюціями Генеральної Асамблеї ООН №40/32 від 29.11.1985 року та №40/146 від 13.12.1985 року; Процедурі ефективного здійснення Основних принципів незалежності судових органів, що затверджені Резолюцією Економічної і Соціальної Ради ООН №1989/60 від 24.05.1989 року; Бангалорських принципах поведінки суддів, схвалені резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної Ради ООН від 27.07.2006 року; Загальній (Універсальній) хартії судді, ухваленій 17.11.1999 року Центральною Радою Міжнародної асоціації суддів в Тайпеї (Тайвань); Рекомендації СМ/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов'язки, ухваленої Комітетом Міністрів Ради Європи 17.11.2010 року на 1098 засіданні заступників міністрів.
Статтею 126 Конституції України передбачено принцип незалежності суддів.
Згідно з п. 44 Рекомендацій Комітету міністрів Ради Європи СМ\Rес(2010)12 рішення, які стосуються добору та просування суддів по службі, мають грунтуватися на об'єктивних критеріях, попередньо визначених законом чи компетентними органами влади. Під час прийняття таких рішень, повинні ураховуватися заслуги, кваліфікація, вміння та потенціал, необхідні для вирішення справ при застосуванні закону. Згідно з п.51 Рекомендацій, якщо суддю приймають на посаду на випробувальний або фіксований термін, рішення про підтвердження чи продовження такого призначення має прийматися лише відповідно до п. 44, аби забезпечити дотримання принципу незалежності судової системи.
У Висновку №18 (2015) від 16.10.2015 року Консультативної Ради суддів (ССJE) зазначено, що кожне рішення, що стосується призначення або кар'єри судді, повинно бути засновано на об'єктивних критеріях та прийматися або незалежним органом, або прийняття такого рішення повинно ґрунтуватися тільки на цих критеріях.
З урахуванням викладеного вважаємо, що запропонований Головою Верховної Ради України спосіб оновлення судової влади шляхом звільнення 547 суддів порушує конституційний принцип рівності та міжнародні стандарти незалежності суду. Одним з них є принцип, за яким призначення на посаду на постійній основі може бути зупинене лише у випадках вчинення суддею дисциплінарного або кримінального правопорушення, передбаченого законом, або якщо суддя більше не може виконувати своїх функцій.
Тому просимо Вас забезпечити дотримання передбаченого законодавством України порядку обрання суддів на посади безстроково та не допустити звільнення суддів з мотивів політичної доцільності.
Текст звернення затверджено зборами суддів
Личаківського районного суду м. Львова (протокол від 3 листопада 2015 року)
 
 
 
 
 
З повагою, Голова зборів суддів

 

Личаківського районного суду м. Львова                                    С.В. Гирич