flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність за завдану шкоду несе балансоутримувач майна

19 червня 2018, 12:12

Відповідальність за завдану шкоду несе балансоутримувач майна

 

Суд стягнув з комунального підприємства на користь фізичної особи більше 140 000 грн.

14 червня 2018 року рішенням Личаківського районного суду м.Львова частково задоволено позовні вимоги фізичної особи до Личаківської районної адміністрації Львівської міської ради, Львівського комунального підприємства «Дім» та стягнуто з останнього на користь позивача 142297,64 грн. майнової та 5000 грн. моральної шкоди.

За обставинами справи позивач, перебуваючи в салоні свого автомобіля зазнав раптового удару по голові. В подальшому стало відомо, що на автомобіль впала дерев'яна  конструкція виходу на дах та конструктивні частини машинного приміщення ліфтової шахти будинку у м. Львові, внаслідок чого позивачу було спричинено значну шкоду здоров'ю, а також майну. Позивач вважав, що відповідачі зобов’язані контролювати та проводити обстеження будинків у своєму районі з метою запобігання нещасним випадкам, тому завдану йому матеріальну шкоду просив стягнути з обох відповідачів солідарно.

Крім цього, оскільки внаслідок неналежного виконання відповідачами своїх обов'язків позивачу було спричинено тілесні ушкодження, діагностовано закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку у вигляді вегето-судинної нестійкості, забій м’яких частин тканин правого плеча, що утворились в салоні легкового автомобіля, просив стягнути на його користь також компенсацію за завдану моральну шкоду, яку оцінив у 50000 грн.

Під час розгляду справи суд встановив, що пориви вітру на час події у Личаківському районі м. Львова посилювались до 24.4 м/с по шкалі Бофорта, що згідно з нормативними документами прийнятими в Гідрометслужбі України не відносяться до категорії стихійного явища погоди, яке може наносити значних збитків, балансоутримувачем вищевказаного будинку являється ЛКП «Дім», яке відповідно до вимог ч. 2 п. 5, 6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» і зобов'язане забезпечити умови для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів відповідно до встановлених стандартів, нормативів, норм та правил; забезпечити належні експлуатацію та утримання майна, що перебуває на його балансі.

Оскільки Личаківська районна адміністрація Львівської міської ради не є ні балансоутримувачем, ні власником будинку, а тому суд прийшов до висновку, що майнову відповідальність за спричинену шкоду позивачу, слід покласти лише на одного відповідача – Львівське комунальне підприємство «Дім», відтак стягнув з останнього вартість завданого позивачу, внаслідок пошкодження його авто, матеріального збитку.

Крім цього, суд визнав обґрунтованими вимоги позивача про відшкодування моральної шкоди, оскільки останній, керуючи автомобілем, зазнав страждань внаслідок пошкодження здоров’я, так як перебував тривалий час на лікуванні. Крім того, позивач зазнав душевних страждань внаслідок пошкодження автомобіля та порушення нормальних життєвих зв’язків. Однак, на думку суду необхідною і достатньою для відшкодування моральної шкоди є 5000 грн., а тому позовні вимоги і в цій частині задовольнив частково.

Рішення суду не набрало законної сили та може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 30 днів з часу складення повного судового рішення.

 

 

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень  http://www.reyestr.court.gov.ua/, вказавши у полі «Справа №» 463/1073/18