flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя в умовах воєнного стану

27 листопада 2018, 10:45

Правосуддя в умовах воєнного стану

 

Відповідно до ст.26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»:

  1. Правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.
  2. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.
  3. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів.
  4. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Крім цього, у період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність (ст.10 Закону).

Повноваження зі сприяння діяльності суду, органів прокуратури, юстиції, служби безпеки, органів Національної поліції, адвокатури і Державної кримінально-виконавчої служби України здійснюють військові адміністрації населених пунктів на відповідній території (п.29 ч.2 ст.15 Закону).

Нагадаємо, що Верховна Рада України затвердила Указ Президента України від 26 листопада 2018 року № 391/2018 «Про введення воєнного стану в Україні». Воєнний стан вводиться із 9 години 28 листопада 2018 року на 30 діб до 9 години 27 грудня 2018 року в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.