flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інститут присяжних на практиці

24 вересня 2020, 15:41

Інститут присяжних на практиці

 

Хто може бути присяжним, до розгляду яких справ вони залучаються, а також якою є процедура відбору конкретних присяжних для участі у розгляді кримінальних справ.

Проблемні питання діяльності інституту присяжних, зокрема строки їхніх повноважень, брак часу на тривалий розгляд справи. Так, строки повноважень присяжних інколи спливають швидше, ніж завершується розгляд конкретної справи. Крім цього, присяжними у конкретному суді є мешканці саме цього району міста, на який поширюється юрисдикція суду, що створює ризик виникнення конфлікту інтересів.

Переваги чи недоліки участі у розгляді справи не юристами. Личаківський районний суд м.Львова – перший в Україні, який розглядав кримінальну справу про вбивство відомого лікаря у Львові Леона Фрайфельда. Тоді простою більшістю голосів складу суду обвинуваченого визнано   невинуватим  у   пред’явленому  обвинуваченні  та  виправдано. При цьому професійними суддями Личаківського районного суду м.Львова Нором Н.В. та Леньо С.І. у відповідності до ст.391 КПК України було викладено письмово окремі думки, відповідно до яких професійні судді не погодилися з думкою більшості складу суду присяжних про невинуватість обвинуваченого у вчиненні даного кримінального правопорушення, яке йому інкриміновано. В подальшому апеляційний суд засудив обвинуваченого до 15 років позбавлення волі і таке рішення залишив без змін суд касаційної інстанції.

Вдруге в історії суду колегіально у складі двох суддів та трьох присяжних розглядалася кримінальна справа про обвинувачення особи в умисному вбивстві з особливою жорстокістю. В цьому випадку рішення прийнято усім складом суду одноголосно та призначено особі покарання у виді довічного позбавлення волі.

Про це і не тільки розповів телеканалу Україна 24 суддя-спікер Личаківського районного суду м.Львова Сергій Гирич.